Usein kysytyt kysymykset avioehdosta


Mikä on avioehto?

Avioehto on asiakirja, jonka avulla kihla- tai aviopuolisot voivat sopia siitä miten heidän omaisuutensa jaetaan avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen kuolemaan. Avioehdolla voidaan määrätä mihin omaisuuteen toisella puolisolla on avio-oikeus ja mikä omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolella.

Milloin avioehto on hyvä tehdä?

Avioehto on hyvä tehdä, mikäli esimerkiksi jokin näistä täyttyy kohdallanne. Haluatte että:
  • kumpikin pitää oman omaisuutensa avioliiton päättyessä
  • toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen, mutta toisella on
  • tiettyyn omaisuuteen (esim. kesämökkiin) ei toisella ole avio-oikeutta
  • kummallakaan ei ole avio-oikeutta omaisuuteen, joka on saatu ennen avioliittoa, perintönä tai lahjana
  • kummallakin on avio-oikeus toisen omaisuuteen, mikäli toinen kuolee

Mitä tarkoitetaan avio-oikeudella?

Kummallakin puolisolla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen, ellei tästä ole sovittu toisin avioehdolla. Tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä joko eroon tai toisen kuolemaan, jaetaan puolisoiden omaisuus tasan. Avio-oikeus kohdistuu kaikkeen omaisuuteen, siihen joka on kertynyt avioliiton aikana, sekä siihen mitä puolisolla oli avioliittoa solmittaessa. Mikäli avio-oikeudesta halutaan sopia toisin, onnistuu se avioehdolla.

Mitä tapahtuu, jos avioehtoa ei ole?

Jos avioehtoa ei ole, suoritetaan ositus avioliiton päättyessä. Osituksessa enemmän omistava suorittaa vähemmän omistavalle tasausta, niin että molemmilla on yhtä paljon varallisuutta avioliiton päättyessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toinen voi joutua siirtämään toiselle esimerkiksi osan yritystoiminnastaan tai omistamastaan kesämökistä.   

Voiko avioehdon tehdä, jos on jo naimisissa?

Kyllä. Avioehdon voi tehdä milloin tahansa naimisissa ollessa tai kihlausaikana ennen avioliiton solmimista. 


Miten avioehto tulee voimaan?

Avioehdon rekisteröinti on avioehdon voimaantulon edellytys. Avioehto jätetään Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi, jotta se astuu voimaan. Rekisteröinnille ei ole määräaikaa, mutta sen voi tehdä aikaisintaan kuukausi ennen avioliiton solmimista.

Mitä avioehdossa yleensä määrätään?

Yleisin avioehto on täysin poissulkeva avioehto, jossa kummallakaan puolisolla ei ole oikeutta toistensa omaisuuteen missään tilanteessa. Avioliiton päättyessä molemmat pitävät siis oman omaisuutensa. 

Voiko toisella olla avio-oikeus toisen omaisuuteen, mutta toisella ei?

Kyllä. Halutessanne avioehdossa voidaan sopia, että toisella on avio-oikeus toisen omaisuuteen, mutta toisella ei. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos toinen puoliso on toista puolisoa varakkaampi ja vähemmän omistavan puolison taloudellinen tilanne halutaan turvata avioliiton päättyessä. 

Voiko avioehdossa määrätä, että toisella ei ole avio-oikeutta tiettyyn omaisuuteen?

Kyllä. Avioehdossa voidaan määrätä, että avio-oikeutta ei ole johonkin tiettyyn omaisuuteen, kuten esimerkiksi suvun kesämökkiin, toisen saamaan perintöön tai omaisuuteen joka on hankittu ennen avioliittoa.

Voiko avioehdossa määrätä, että puolisolla on oikeus toisen puolison omaisuuteen vain kuolemantapauksessa?

Kyllä. Avioehdossa voidaan määrätä, että avio-oikeutta toisen omaisuuteen ei ole, jos avioliitto päättyy eroon, mutta avio-oikeus on, jos avioliitto päättyy toisen kuolemaan.

Voiko avioehtoa muuttaa myöhemmin?

Kyllä. Avio­eh­toa on mah­dol­lista muut­taa myö­hem­min te­ke­mällä uuden avio­ehdon.

Voiko avioehdon tehdä ennen avioeroa?

Kyllä. Avio­eh­don voi tehdä myös ennen avio­eroa. Huomioittehan tällöin, että avio­ehto täytyy tehdä ennen avio­ero­pro­ses­sin aloit­ta­mista.

Tarvitaanko avioehtoon todistajat?

Kyllä. Kahden esteettömän henkilön tulee allekirjoituksillaan todistaa avioehto oikeaksi. Todistajaksi kelpaa usein ystävä, naapuri tai kollega. Todistajaksi kelpaamaton on esimerkiksi nykyinen tai entinen aviopuoliso, nykyinen avopuoliso, sisarus, sukulainen, henkilö, jolla on vastaavanlainen parisuhteeseen tai sukulaisuuteen rinnastuva läheinen suhde avioehdon osapuoleen ja henkilö joka ei ole täyttänyt 15 vuotta tai hän ei henkisen toimintansa häiriintymisen vuoksi ymmärrä todistamisen merkitystä.

Avioehto antaa taloudellista varmuutta. Varmista omaisuutesi asianmukainen jakaminen avioliiton päättyessä tilaamalla avioehto.