Usein kysytyt kysymykset edunvalvontavaltuutuksesta

Mikä on edunvalvontavaltuutus?

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jossa on nimetty henkilö tai henkilöt, jotka voivat hoitaa asioitasi tulevaisuudessa, jos et kykene enää itse hoitamaan asioitasi esimerkiksi sairauden vuoksi.

Milloin kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?

Jokaisen on hyvä hankkia edunvalvontavaltuutus, sillä sairastuminen tai onnettomuus ei katso ikää, vaan voi tapahtua kenelle vain. On hyvä myös muistaa, että edunvalvontavaltakirja tulee tehdä, kun on vielä oikeudellisesti toimintakykyinen eli ymmärtää valtuutuksen merkityksen ja sisällön. Tämän takia mahdollisimman varhainen varautuminen mahdolliseen toimintakyvyttömyyteen on tärkeää ja siksi edunvalvontavaltuutus tulisi tehdä mahdollisimman pian.

Onko edunvalvontavaltuutus sama kuin edunvalvontavaltakirja?

Kyllä. Lähtökohtaisesti edunvalvontavaltuutuksella ja edunvalvontavaltakirjalla tarkoitetaan samaa asiaa. Kyse on toisen henkilön valtuuttamisesta hoitamaan omia asioitaan oman toimintakyvyn heiketessä.  

Mitä tarkoitetaan taloudellisilla asioilla?

Taloudellisilla asioilla tarkoitetaan esimerkiksi laskujen maksamista, pankkiasioiden hoitamista ja omaisuuden myyntiä.

Mitä tarkoitetaan henkilöä koskevilla asioilla?

Henkilöä koskevilla asioilla tarkoitetaan yleensä terveyttä koskevia asioita, kuten esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitoon liittyviä päätöksiä sekä hoitopaikan valintaa. Henkilöä koskevia asioita on myös esimerkiksi passin hakeminen.

Miksi laatia edunvalvontavaltuutus?

Edunvalvontavaltuutus mahdollistaa sen, että voit päättää etukäteen, miten sinua ja sinun asioitasi hoidetaan, jos tulet myöhemmin toimintakyvyttömäksi sairauden, tapaturman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Ilman asianmukaista valtuutusta perheenjäsenkään ei voi hoitaa esimerkiksi taloudellisia asioitasi. Edunvalvontavaltuutuksella voit varmistaa oman elämänlaadun ja omien arvojen kunnioittamisen. Edunvalvontavaltuutus on hyvä myös läheisten kannalta, sillä he tietävät tällöin kuka asioitasi hoitaa ja miten, jos et siihen itse kykene.

Pitääkö edunvalvontavaltuutus vahvistaa maistraatissa?

Edunvalvontavaltuutus saatetaan voimaan digi- ja väestötietovirastossa (DVV) eli en­ti­sessä mai­straatissa. Edunvalvontavaltuutus saatetaan voimaan kuitenkin vasta siinä tapauksessa, että tulet kykenemättömäksi itse hoitamaan asioitasi. Edunvalvontavaltuutus saatetaan siis voimaan vasta kun on tarve, eli vasta, jos tulet kykenemättömäksi hoitamaan asioitasi itse. Jos pysyt hoitamaan asioitasi koko elämäsi ajan, ei edunvalvontavaltuutusta oteta käyttöön lainkaan.

Kenet voin valtuuttaa hoitamaan asioitani?

Voit valtuuttaa kenet tahansa henkilön, joka on täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen. Valtuutettu voi olla esimerkiksi perheenjäsen, sukulainen tai ystävä.

Voinko valtuuttaa useamman henkilön?

Kyllä. Valtuutetun lisäksi voit nimetä varahenkilöitä, jotka hoitavat asioitasi, mikäli ensisijaisesti valtuutettu ei pysty hoitamaan asioitasi. Varahenkilöistä käytetään termejä ”toissijainen valtuutettu” ja ”varavaltuutettu”. 

Onko minun nimettävä varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu?

Varavaltuutetun ja toissijaisen valtuutetun nimeäminen on vapaaehtoista. Mikäli vara- tai toissijaista valtuutettua ei ole nimetty eikä ensisijainen valtuutettu pysty toimimaan edunvalvontavaltuutettuna esimerkiksi esteellisyyden takia, voidaan tehtävään määrätä yleinen edunvalvoja.

Mikä on varavaltuutetun ja toissijaisen valtuutetun ero?

Toissijainen valtuutettu toimii ensisijaisen valtuutetun sijasta, jos ensisijainen valtuutettu tulee pysyvästi kykenemättömäksi toimimaan edunvalvontavaltuutettuna tai ei halua ottaa tehtävää vastaan.
Varavaltuutettu toimii tilapäisesti ensisijaisen valtuutetun sijasta, jos ensisijainen valtuutettu on tilapäisesti kykenemätön hoitamaan asioita, esimerkiksi sairauden, tapaturman tai esteellisyyden johdosta. Tyypillisiä perheen sisäisiä esteellisyystilanteita voi syntyä esimerkiksi lahjojen antamisen tai perinnönjaon yhteydessä tai asunnon myymisessä perheenjäsenelle. Varavaltuutetuksi suositellaan tämän takia nimeämään perheen ulkopuolinen henkilö.

Voinko nimetä useamman varavaltuutetun tai toissijaisen valtuutetun?

Kyllä. Tällöin on suositeltavaa nimetä valtuutetut etusijajärjestyksessä eli kenen haluat ensisijaisesti hoitavan asioitasi. Mikäli et nimeä järjestystä, tulee kaikkien valtuutettujen hoitaa asiat yhdessä, mikä voi käytännössä olla hankalaa.

Annetaanko toissijaiselle tai varavaltuutetulle terveystietojani?

Terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät voi antaa terveyden- ja sairaanhoitoon liittyviä tietojasi muille kuin niille, jotka ovat oikeutettu tämän tiedon saamiseen – esimerkiksi edunvalvontavaltuutetulle. Mikäli haluat, että tietoja voidaan antaa myös toissijaiselle valtuutetulle tai varavaltuutetulle, voit lisätä tästä määräyksen edunvalvontavaltuutukseen.

Todistajat edunvalvontavaltuutuksessa

Edunvalvontavaltuutukseen tulee lisätä kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset heidän ollessa samanaikaisesti läsnä. Todistajien tulee olla täysi-ikäisiä eivätkä he saa olla sinun tai valtuutetun lähisukulaisia (kuten (kuten puoliso, lapsi, lapsenlapsi, sisarus, vanhempi, isovanhempi tai edellä mainittujen puoliso). Esteettömiä todistajia voi yleensä olla esimerkiksi naapuri, ystävä tai työkaveri. Todistajan tulee olla tietoinen, että hänen oikeaksi todistama asiakirja on edunvalvontavaltakirja, mutta sinun ei tarvitse ilmaista todistajille valtuutuksen sisältöä.

Tekemällä edunvalvontavaltuutuksen nyt varmistat, että saat olla itse päättämässä kuka asioitasi hoitaa, jos toimintakykysi heikkenee.