Mitä tarkoittaa testamentti hallintaoikeudella?

Hallintaoikeus- eli käyttöoikeustestamentti mahdollistaa omai­suu­tesi omis­tusoi­keu­den ja hal­lin­ta­oi­keu­den tes­ta­ment­taa­mi­sen eri hen­ki­löille. Hallintaoikeustestamentilla pyritään usein varmistamaan leskeksi jääneen puolison toimeentulo toisen puolison kuoleman jälkeen. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että koko tai osa ensiksi kuolleen omaisuudesta menee lakisääteisille perillisille tai testamentissa määrätylle henkilölle, mutta kyseisen omaisuuden käyttö- ja hallintaoikeus menee jollekin toiselle. Voit esimerkiksi määrätä, että asuntosi hallintaoikeus menee puolisollesi, mutta asunnon omistusoikeus lapsillesi.

Hallintaoikeuden saaja saa omaisuudesta mahdollisen tulon ja tuoton.

Hallintaoikeuden saaja voi esimerkiksi vuo­krata pe­rin­tönä saa­mansa asun­non eteen­päin ja pitää vuo­kra­tuoton it­sel­lään. Hänellä ei kuitenkaan ole omistusoikeutta omaisuuteen, joten omaisuuden myymiseen hän tarvitsee omistusoikeuden haltijan suostumuksen. Hän ei myöskään voi testamentata omaisuutta eteenpäin, sillä hallintaoikeus päättyy viimeistään hänen kuolemaan tai aikaisemmin, jos näin on testamentissa määrätty.

Hallintaoikeustestamentin verohyödyt

Hallintaoikeustestamentti on verotuksellisesti edullinen, sillä hallintaoikeudesta ei makseta perintöveroa. Omis­tusoi­keu­den ar­vosta vä­hen­ne­tään toi­selle hen­ki­lölle tes­ta­men­ta­tun hal­lin­ta­oi­keu­den arvo, joka pie­nen­tää pe­rin­tö­ve­ro­seu­raa­muk­sia.

Hallintaoikeustestamentti ja lakiosa

Hallintaoikeustestamenttia tehdessä on hyvä huomioida rintaperillisten lakiosa. Lakiosa on perintökaaren mukainen rintaperillisen oikeus saada vähintään puolet siitä, mitä hän perisi ilman testamenttia. Kyseessä on toisin sanoen vähimmäisosa perinnöstä, johon perittävän rintaperillisillä eli lapsilla tai lapsenlapsilla on lain mukaan oikeus. Jos testamentti loukkaa tätä oikeutta, rintaperillinen voi vaatia lakiosaansa. Testamenttiin perustuva hallintaoikeus voi loukata lakiosaa, jos lapsillesi ei jää muuta perintöä, josta he saisivat lakiosansa verran omaisuutta. Lapsilla on oikeus saada lakiosansa rajoituksista, siis myös hallintaoikeudesta vapaana.

Halintaoikeustestamentti ja tasinko avioliiton purkautuessa kuolemaan

Mikäli olet naimisissa eikä teillä ole avio-oikeuden poistavaa avioehtoa, on huomioitava, että hallintaoikeus ei voi olla myöskään tasingon maksamisen välineenä. Tasinko on näin ollen maksettava muusta omaisuudesta, kuin siitä omaisuudesta johon hallintaoikeus kohdistuu. Huomioithan, että sinulla on muuta hallintaoikeudesta vapaata omaisuutta, josta tasinkoa voidaan maksaa, jos sinulla on enemmän omaisuutta kuin puolisollasi.

Tasingolla tarkoitetaan sitä, että jos ensiksi kuolleen puolison omaisuus on suurempi kuin eloonjääneen puolison vastaava omaisuus, maksaa kuolleen puolison perilliset tasinkoa eloonjääneelle puolisolle.

Lesken oikeus jäädä yhteiseen kotiin asumaan

Leskellä on oikeus jäädä yhteiseen kotiin asumaan ilman erillistä hallintaoikeustestamenttia, sillä leskellä on oikeus hallita jäämistöä jakamattomana siltä osin kuin siihen sisältyy puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanmukainen asuntoirtaimisto. Hallintaoikeustestamentilla lesken oikeuksia voidaan kuitenkin vahvistaa ja laajentaa. Avoleskellä ei ole oikeutta jäädä yhteiseen kotiin asumaan, joten jos haluat tämän olevan mahdollista, tulee tästä määrätä testamentilla.

 

Edellinen
Edellinen

Miksi avioehtosopimus kannattaa tehdä?

Seuraava
Seuraava

Missä tilanteissa on hyvä laatia testamentti?