Missä tilanteissa on hyvä laatia testamentti?
Testamentilla varmistat, että omaisuutesi jaetaan haluamallasi tavalla. Se myös helpottaa perillisten verosuunnittelua ja estää mahdollisia riitoja. Alla on koottuna tilanteita, joissa testamentti on hyvä laatia.
Haluat itse määrätä mikä omaisuus menee kenellekin kuollessasi
Testamentilla voit itse määritellä kuka testamentinsaajista saa esimerkiksi asuntosi, kesämökkisi, raha-varasi tai jonkin tietyn esineen. Mikäli testamenttia ei ole, joutuvat perinnönsaajat keskenään sopimaan mikä omaisuus menee kenellekin. Tämä voi aiheuttaa perintöriitoja, jos useampi haluaisi tietyn omaisuuden, kuten kesämökin.
Et halua, että perintösi jaetaan laissa määritetyn perimysjärjestyksen mukaan
Testamentti kannattaa tehdä, jos et halua, että perintösi jaetaan laissa määritetyn perimysjärjestyksen mukaan. Ensisijaisesti perintöösi ovat oikeutettuja rintaperillisesi (lapsesi, lapsenlapsesi jne). Mikäli haluat jättää perintöä muille, tulee sinun tehdä testamentti.
Jos sinulla ei ole läheisiä perillisiä voi omaisuutesi päätyä esim. kaukaisille sukulaisillesi tai jos heitä ei ole, viimekädessä valtiolle. Jos et halua, että perintösi menee kaukaisille sukulaisillesi tai valtiolle, voit testamentata omaisuutesi esimerkiksi ystävällesi tai hyväntekeväisyyteen.
Sinulla on paljon perillisiä ja haluat selventää perinnönjakoa
Perintösi voi jakautua useiden henkilöiden kesken esimerkiksi, jos sinulla ei ole lapsia ja perintösi menee sisaruksillesi tai sisaruksiesi lapsille. Mikäli haluat, että perinnönjako sujuu nopeasti ja ilman perintöriitoja, voit tehdä testamentin, jolla määräät omaisuutesi jaosta itse haluamallasi tavalla.
Haluat jättää avopuolisollesi perintöä
Avopuoliso ei peri omaisuuttasi missään tilanteessa, joten jos haluat jättää avopuolisollesi perintöä, on tämä ainoastaan mahdollista testamentilla.
Et halua, että perinnön saajan aviopuoliso saa avio-oikeuden sinulta perittyyn omaisuuteen
Testamentti on järkevää tehdä, jos et halua, että perintösi saajan aviopuoliso saa avio-oikeuden sinulta perittyyn omaisuuteen. Testamentilla voit näin ollen estää esimerkiksi sukusi kesämökin joutumisen vävysi tai miniäsi sukuun.
Haluat vähentää perintöveron määrää
Testamentilla voidaan hallintaoikeuden kautta vähentää perintöveron määrää tai jakaa omaisuutta sukupolven yli, mikä voi vähentää verotusta. Mikäli testamenttaat hallintaoikeuden omaisuuteesi, ei hallintaoikeuden haltija ole perintöverovelvollinen. Perintöveron maksavat ne, jotka saavat omistusoikeuden. He voivat kuitenkin vähentää omaisuuden verotuksessa käytetystä arvosta hallintaoikeuden arvon.
Haluat antaa hallintaoikeuden ja omistusoikeuden omaisuuteesi eri henkilöille
Voit hallintaoikeustestamentilla määrätä, että omaisuutesi omistusoikeus ja hallintaoikeus menevät eri henkilöille. Voit esimerkiksi testamentilla määrätä, että asuntosi hallintaoikeus menee puolisollesi, mutta asuntosi omistusoikeus menee lapsillesi. Tällöin puolisosi saa käyttää saamaansa omaisuutta, kuten esimerkiksi asua asunnossa ja hän voi vuokrata perintönä saamaansa asuntoa eteenpäin ja pitää vuokratuoton itsellään. Näin voit turvata puolisosi toimeentulon kuolemasi jälkeen. Hallintaoikeuden haltijalla ei ole omistusoikeutta omaisuuteen, joten omaisuuden myymiseen hän tarvitsee omistusoikeuden haltijan suostumuksen. Hallintaoikeuden haltija ei myöskään voi testamentata omaisuuttasi eteenpäin, sillä hallintaoikeus päättyy viimeistään hänen kuolemaan tai aikaisemmin, jos näin on testamentissa määrätty. Hallintaoikeustestamentti on verotuksellisesti edullinen, sillä hallintaoikeudesta ei makseta perintöveroa. Omistusoikeuden arvosta vähennetään toiselle henkilölle testamentatun hallintaoikeuden arvo, joka pienentää perintöveroseuraamuksia.
Haluat puolisosi kanssa, että omaisuus menee ensin toiselle toisen kuollessa ja lapsillenne vasta molempien kuoltua
Keskinäisellä testamentilla kaksi henkilöä testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Keskinäisen testamentin tavoite on, että perintö jaetaan lapsille tai muille perillisille vasta molempien testamentintekijöiden kuoltua. Keskinäisessä testamentissa on tyypillisesti ensisijainen ja toissijainen määräys. Ensisijaisella määräyksellä testamentintekijät määräävät, että toinen perii ensiksi kuolleen omaisuuden tai osan omaisuudesta testamentin mukaisesti. Toissijamääräys taas määrää, miten omaisuus jaetaan molempien kuoltua (yleensä lapsille). Keskinäisellä testamentilla voit turvata esim. puolisosi toimeentuloa ja asumista myös kuolemasi jälkeen. Aviopuoliso ei nimittäin peri omaisuuttasi ollenkaan, jos sinulla on rintaperillisiä (lapsia, lapsenlapsia jne.). Avopuolisolla taas ei ole lainkaan oikeutta sinun perintöösi, jos testamenttia ei ole.
Haluat, että perinnönsaaja voi luopua perinnöstä omien perillistensä hyväksi myös osittain.
Ilman testamenttia perinnöstä luopuminen on mahdollista vain koko omaisuudesta. Jos testamentissa on määräys osittaisesta luopumisesta, voi testamentinsaaja pitää osan perinnöstä itsellään ja luopua osasta. Tällöin se osa, josta testamentinsaaja on luopunut menee testamentissa määrätylle toissijaiselle saajalle. Jos testamentissa ei ole erillistä toissijaismääräystä, menee perintö josta testamentinsaaja on luopunut perintökaaren mukaan testamentinsaajan perillisille.